
داشبورد مدیریتی در کرمان
مقالات
در دنیای امروزی پر از پیچیدگی و رقابت شدید کسب و کار، مدیریت و کنترل دقیق عملکرد و عملیات به یکی از مسائل حیاتی برای هر سازمان تبدیل شده است. به منظور افزایش بهرهوری، کاهش هدر رفت منابع، افزایش سرعت تصمیمگیری و بهبود ارتباطات داخلی، داشبوردهای مدیریتی به عنوان یک ابزار بسیار قدرتمند و ضروری مطرح شدهاند. این داشبوردها به مدیران و تصمیمگیرندگان کمک میکنند تا با داشتن دسترسی به اطلاعات برجسته و تجزیه و تحلیل دقیق، تصمیمهای مؤثرتری بگیرند و به بهبود عملکرد کلی سازمان خود بپردازند.
داشبوردهای مدیریتی به عنوان یک راهکار مبتنی بر فناوری اطلاعات، امکان مانیتورینگ و نظارت در زمان واقعی بر تمامی ابعاد کسب و کار را فراهم میکنند. این ابزارهای پیشرفته نه تنها به تجزیه و تحلیل دادهها کمک میکنند، بلکه امکان پیشبینی مسائل و چالشهای آتی را نیز فراهم میسازند.
در این مقاله از شرکت برنامه نویسی اسپرلوس ، ما به بررسی نقش و اهمیت داشبوردهای مدیریتی در سازمانها خواهیم پرداخت. همچنین، به معرفی مزایا و چالشهای مرتبط با پیادهسازی داشبوردهای مدیریتی خواهیم پرداخت و راهکارهایی برای بهرهبرداری بهتر از این ابزار ارائه خواهیم داد.در انتها، امیدواریم که این مقاله به مدیران و رهبران کمک کند تا داشبوردهای مدیریتی را به عنوان یک ابزار برجسته برای بهبود کارایی و اتخاذ تصمیمات موفقتر در سازمانهای خود استفاده کنند.
آنچه در این مقاله می خوانید…
داشبورد مدیریتی (داشبورد هوش تجاری) چیست؟ و چه مزایایی دارد؟
داشبورد مدیریتی یا داشبورد Bi، ابزاری برای تجسم و تجزیه و تحلیل داده ها است که وضعیت شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) و سایر معیار های مهم تجاری و نقاط داده ی یک سازمان، بخش، تیم یا فرآیند را در یک صفحه نمایش می دهد. داشبورد ها عضو جدا نشدنی اکثر پلتفرم های نرم افزار هوش تجاری (BI) هستند و به طور گسترده برای ارائه ی اطلاعات تحلیلی به مدیران تجاری و کارکنان استفاده می شوند.
داشبوردهای مدیریتی (داشبورد های BI) که گاهی اوقات به عنوان داشبورد های تجاری و داشبورد های داده نیز شناخته می شوند، معمولاً حاوی تصویرسازی های داده های متعددی هستند تا به کاربران تجاری دیدگاهی ترکیبی از KPI ها (شاخص های کلیدی عملکرد) و روندها برای تصمیم گیری عملیاتی و برنامه ریزی استراتژیک ارائه دهند. این تصویر سازی ها تعاملی تر از گزارش های ایستا هستند و معمولاً کاربران را قادر می سازند تا برای تجزیه و تحلیل بیشتر به داده هایی که زیر بنای نمودارها و گرافیک ها هستند؛ دسترسی داشته باشند. در برخی موارد، داشبوردها توسط اعضای یک تیم هوش تجاری (BI) طراحی می شوند. در برخی دیگر، آن ها توسط تحلیل گران تجاری و سایر کاربران ابزارهای Self-Service BI ایجاد می شوند.
ویژگی ها و اجزای داشبورد مدیریتی (داشبورد هوش تجاری)
علاوه بر پشتیبانی از تعامل، ویژگی های ضروری داشبورد مدیریتی (داشبورد هوش تجاری (BI)) مدرن شرکت برنامه نویسی در کرمان اسپرلوس به عنوان شرکت طراح داشبورد مدیریتی در کرمان شامل یک رابط قابل تنظیم، قالب های داشبورد برای تسریع فرآیند طراحی و توانایی استخراج داده های تاریخی و بلادرنگ است. ابزار های داشبورد همچنین کتاب خانه هایی از ویجت ها، نماد ها و تصاویر را ارائه می کنند که می توانند برای اتوماتیک نمودن عملکرد ها و بهبود قابلیت استفاده و جذابیت بصری و همچنین برگه ها، منوهای کشویی و سایر ویژگی های ناوبری به داشبورد اضافه شوند.
اجزای اصلی داشبوردهای مدیریتی شامل موارد زیر است :

– اتصال به منابع داده:
بسته به داده هایی که کاربران باید ببینند، داشبوردهای مدیریتی (داشبورد های هوش تجاری(BI)) را می توان به انبار های داده، بازارهای داده و دریاچه های داده – رایج ترین فروشگاه های داده های تحلیلی – با به سیستم های عملیاتی، تجهیزات صنعتی و فیدهای داده های خارجی برای اطلاعات بروزتر متصل کرد.
– تجسم یا تصویر سازی داده ها:
داشبورد ها را می توان با انواع مختلف تجسم یا تصویر سازی داده ها پیکربندی کردتا معیارهای عملکرد، آمار و اطلاعات دیگر را نشان دهد. تصویر سازی های پشتیبانی شده از نمودار های خطی و میله ای اصلی تا گرافیک های دقیق تر مثل نمودار های حباب، نقشه های حرارتی و نمودار های پراکنده را شامل می شود.
– جداول داده:
داشبوردهای مدیریتی (داشبوردهای هوش تجاری (BI)) همچنین ممکن است جداول داده هایی را در خود جای دهند که نگاهی اجمالی به مقادیر داده ی مربوطه ارائه می دهند. داده های جدولی اغلب شامل کدگذاری رنگی یا سایر روش های گرافیکی برای برجسته کردن اطلاعات خاص هستند – برای مثال، کاهش فروش یا زیان مالی را نشانه گذاری کنید.
– آنالیز قابلیت ها:
این ویژگی به کاربران امکان می دهد با کلیک بر روی تصویر سازی داده ها اطلاعات بیشتری به دست آورند یا به داده های دقیق نگاه کنند و تجزیه و تحلیل کنند. انجام این کار، آن ها را به تصویر سازی ها یا جداول داده های اضافی می برد که اغلب به صورت سلسله مراتبی، مرتب شده اند تا افراد بتوانند در صورت تمایل سطوح مختلف را بررسی کنند.
– فیلتر های داده:
یکی دیگر از ویژگی های تعاملی، فیلتر ها هستند. فیلتر ها، کاربران را قادر می سازند تا محدوده های تاریخ و زمان، تنظیمات جغرافیایی و سایر پارامتر ها را در تصویر سازی داده ها سفارشی کنند تا نمای متمرکز تری از اطلاعات ارائه شده داشته باشند.
– کادر های متن و راهنما های خطی:
داشبورد ها اغلب شامل کادرهای متنی مستقل و راهنما های خطی پاپ آپ هستند که داده های در حال تصویر سازی را توضیح می دهند یا اطلاعات و زمینه های اضافی درباره ی نتایج تجزیه و تحلیل را ارائه می دهند.
مزایا و محدودیت های داشبورد مدیریتی (داشبورد هوش تجاری (BI)):
داشبورد های مدیریتی (داشبورد های هوش تجاری (BI)) به طور فزاینده ای به عنوان ابزار های حیاتی برای کمک به شرکت ها در به دست آوردن بینش های تجاری ارزشمند از انبارهای در حال رشد داده هایشان از جمله مجموعه ای از داده های بزرگ که اغلب داده های ساختار یافته که معمولاً در برنامه های هوش تجاری (BI) استفاده می شوند را با شکل های داده های بدون ساختار و نیمه ساختار یافته ترکیب می کنند، در نظر می گیرند. داشبورد هایی که به خوبی طراحی مزایای تجاری مختلفی را ارائه می دهند. به عنوان مثال آن ها :
- امکان تصمیم گیری آگاهانه و برنامه ریزی استراتژیک توسط مدیران کسب و کار
- داده های فشرده و معیار های تجزیه و تحلیل تجاری را برای کاربرانی که تحلیلگران ماهری نیستند به راحتی قابل درک و فهم کنید.
- به شناسایی روند های تجاری کمک می کند تا سازمان بتواند از فرصت های پیش آمده استفاده کند مشکلات را رفع کند.
- آسان نمودن استقرار و استفاده از برنامه های کاربردی Self-Service BI توسط تحلیلگران تجاری، مدیران و کارکنان.
- از طریق افزایش به اشتراک گذاری اطلاعات، از تجزیه و تحلیل داده ها و فرآیند های تصمیم گیری مشارکتی بیشتر پشتیبانی می کند.
- امکان تجسم داده های متعدد را برای قابل فهم تر و مفید تر کردن داده فراهم می کند.
اما داشبورد ها هم برای تیم های هوش تجاری (BI) و هم برای کاربران تجاری چالش هایی ایجاد می کنند. اشکالات احتمالی داشبوردهای مدیریتی (داشبورد های هوش تجاری (BI)) لزوماً ناشی از طراحی نرم افزار نیست، بلکه بیشتر، از نحوه ی استفاده از داشبورد ها و هزینه، ایجاد، پیاده سازی و نگهداری آن ها ناشی می شود. در بسیاری از شرکت ها، متخصصان هوش تجاری (BI) و IT هنوز داشبوردها را برای کاربران طراحی و به روز می کنند و همچنین مسئول مستند سازی داشبورد ها و پیگیری از آن ها هستند.
چالش های دیگری که سازمان ها در ساخت داشبورد های موثر با آن مواجه هستند عبارتند از :
- طراحی داشبورد بسیار زرق و برق دار یا به هم ریخته که استفاده از داشبورد را سخت می کند.
- قرار دادن داده های تصویری زیاد و محدود شدن داده های خام براساس نیازی که دارید.
- ارائه زمینه برای روشن کردن چگونگی ارتباط شاخص کلیدی عملکرد (KPI) و سایر داده ها برای کاربران نهایی
- مشکل در ایجاد مسیر های تجزیه و تحلیل برای جمع آوری داده های معیار های سطح پایین
- ارائه نادرست داده ها در داشبورد یا حذف داده های مربوطه، منجر به تجزیه و تحلیل نادرست می شود.
بهترین شیوه های طراحی داشبورد مدیریتی (داشبورد های هوش تجاری(BI))
یک طراحی داشبورد خوب، بینش های کسب و کار حاصل از داده ها را به روشی آسان ارائه می کند. در یک داشبورد با طراحی خوب، اجزای مختلف به طور یکپارچه با یکدیگر ترکیب می شوند تا نماهایی از داده ها را ارائه دهند که به کاربران نهایی، اطلاعات عملی برای تصمیم گیری و وظایف عملیاتی می دهد، در حالی که به آن ها اجازه می دهد در صورت نیاز، داده های اقتصادی بیشتری را مشاهده کنند.
به طور کلی، بهترین شیوه های طراحی داشبورد :
- مشارکت کاربران نهایی در فرآیند طراحی داشبورد مدیریتی (داشبورد هوش تجاری (BI))
- اصلاح طرح ها در حین توسعه با استفاده از رویکرد تکراری
- دقیقاً داده هایی را که کاربران مورد نظر، نیاز به ردیابی دارند، شناسایی کنید.
- امکان سفارشی سازی داشبورد ها توسط بخش های مختلف یک شرکت
- در حجم اطلاعات ارائه شده به کاربران زیاده روی نکنید
- داده های موجود در داشبورد های مدیریتی (داشبورد های هوش تجاری (BI)) را به روز نگه دارید.
- در نظر گرفتن مسائل مربوط به UX با آزمایش اولیه برای شناسایی هر گونه مشکل
برخی از مشاوران توصیه می کنند که تیم های هوش تجاری (BI) و تیم های تحلیل روشی مشابه چرخه عمر توسعه نرم افزار برای طراحی داشبورد در نظر می گیرند. انجام این کار، مراحل مدیریت پروژه را در طراحی داشبورد مدیریتی (داشبورد هوش تجاری (BI)) رسمی می کند، از شناسایی نیازمندی های تجاری برای داشبورد گرفته تا ارزیابی کیفیت داده ها، ایجاد و آزمایش طرح های اولیه، اصلاح آن ها در صورت نیاز؛ و مستند سازی داشبورد های تمام شده.
نمونه های داشبورد مدیریتی (داشبورد هوش تجاری (BI)) و موارد استفاده

سازمان ها انواع داشبوردهای عملیاتی و تحلیلی را برای حمایت از تصمیم گیری در سطح سازمانی و در بخش های جداگانه مستقر می کنند. در اینجا نمونه هایی از انواع رایج داشبوردهای مدیریتی (داشبورد های هوش تجاری (BI)) که برای عملکرد های مختلف طراحی شده اند، همراه با توضیحاتی درباره مواردی که شامل آن ها و نحوه ی استفاده از آن ها می شوند، آورده شده است.
داشبورد های فروش و بازاریابی
این داشبورد ها به طور گسترده توسط مدیران شرکت ها، مدیران کسب و کار و تیم های فروش و بازاریابی استفاده می شود. داشبورد فروش شامل داده های مربوط به فروش محصول یا خرده فروشی، هزینه فروش و سایر شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) است که به کاربران امکان می دهد پیشرفت را در برابر اهداف فروش ردیابی کنند و نقاط مشکلات اصلی را شناسایی کنند. به طور مشابه، داشبورد بازاریابی حاوی داده هایی درباره هزینه ها، نرخ پاسخ دهی، تولید سرنخ و سایر معیار های بازاریابی است.
داشبورد های مشتری
داشبورد مشتری داده های مشتریان یک شرکت را نمایش می دهد، همانطور که در اینجا در قالبی تعاملی مشاهده می شود.داشبورد مشتری به کاربران این امکان را می دهد که داده های مربوط به پایگاه مشتری سازمان را مشاهده و تجزیه و تحلیل کنند، از جمله اندازه آن، نرخ ریزش و حفظ آن، درآمد به ازای هر مشتری، ارزش طول عمر(خرید) و سایر معیار های مشتری که می توانند برای کمک به برنامه ریزی کمپین های بازاریابی و تلاش های فروش مورد استفاده قرار گیرند.

داشبورد های مالی
این نوع داشبورد داده های مربوط به KPI های مالی را برای CFO، سایر مدیران و کارکنان بخش مالی نمایش می دهد. معیار های موجود در داشبورد مالی از درآمد، هزینه های عملیاتی و سود گرفته تا دارایی های نقدی، دارایی ها و بدهی ها، سرمایه در گردش، حاشیه سود و موارد دیگر برای کمک به نظارت بر عملکرد تجاری و انجام برنامه ریزی و تجزیه و تحلیل مالی به سازمان کمک می کند.
داشبورد های منابع انسانی
داشبورد منابع انسانی، اطلاعاتی را در مورد نیروی کار سازمان برای استفاده مدیران منابع انسانی و مدیران تجاری ارائه می دهد. این داشبورد شامل داده های اولیه نیروی کار، مانند تعداد کارمندان، آمار حقوق و دستمزد و آمار جمعیتی و همچنین معیار های استخدام و شاخص های کلیدی عملکرد (KPI ها)در مواردی مانند رضایت کارکنان، گردش مالی و هزینه های کمک به مدیریت استعداد و ابتکارات تجربه کارمند است.
داشبوردهای عملیاتی
این داشبورد ها وضعیت عملیات، فرآیند های تجاری و تجهیزات را به صورت مداوم برای نظارت و استفاده های مدیریتی روزانه دنبال می کنند. به عنوان مثال، یک داشبورد عملیاتی ممکن است معیار هایی را بر روی خروجی ماشین های تولیدی نشان دهد تا به مدیران کارخانه کمک کند تا اطمینان حاصل کنند که اهداف تولید برآورده شده اند و مشکلات یا تنگناهای بالقوه ای را که باید برطرف کنند، شناسایی کنند.

داشبورد های فناوری اطلاعات
گروه های فناوری اطلاعات و هوش تجاری (BI) مدیریت داده، انبار داده و تیم های علم داده، کاربران بزرگ داشبورد ها هستند. داشبورد های فناوری اطلاعات به آن ها کمک می کند تا معیار ها را در جنبه های مختلف عملیات فناوری اطلاعات، از جمله استفاده از شبکه ها، سیستم ها، پایگاه های داده و برنامه های کاربردی ردیابی کنند. منبع فناوری اطلاعات موجود، مشکلات عملکرد، مسائل امنیتی و هزینه های تکنولوژی داشبورد مدیریت پروژه یا پروژه، داده هایی را در مورد وضعیت و پیشرفت پروژه های تجاری نمایش می دهد. مدیران پروژه می توانند از یکی برای پیگیری وظایف، DeadLineها، هزینه ها و سایر پارامتر ها برای کمک به نظارت بر کار، تشخیص مشکلات و نگه داشتن پروژه ها در برنامه و بودجه استفاده کنند.
داشبورد های موبایل
داشبوردهای تلفن همراه، تلفن همراه داده ها را در قالبی مناسب برای دستگاه های تلفن همراه نمایش می دهند؛ مانند این مورد که شاخص های عملکرد فروش را نشان می دهد
این یک دسته ی داشبورد کاملاً مجزا نیست – بسیاری از داشبوردهای مدیریتی (داشبورد های هوش تجاری (BI)) هم برای رایانه های شخصی و هم برای دستگاه های تلفن همراه طراحی شده اند. اما طراحان داشبورد که به دنبال پشتیبانی از کاربران هوش تجاری (BI) موبایل هستند، باید اطمینان حاصل کنند که داشبوردها به روشی خوانا در گوشی های هوشمند و تبلت ها نمایش داده می شوند. در نتیجه، داشبوردهای تلفن همراه اغلب نسبتاً ساده هستند با کمی تجسم داده ها که می توان به راحتی روی یک صفحه نمایش کوچک مشاهده کرد.
فروشندگان و محصولات داشبورد مدیریتی
فروشندگان عمده سیستم های تحلیلی مدرن و هوش تجاری (BI)، همگی داشبورد های هوش تجاری (BI) و ابزار های طراحی داشبورد را به عنوان بخشی از مجموعه محصولات خود ارائه می کنند. فروشندگان شامل Tableau، Microsoft، Qlik، IBM، MicroStrategy، Oracle، SAP، SAS، Sisense، Tibco و Salesforce می شود که اکنون مالک Tableau است اما همچنان ابزار هایBI خود را که قبل از خرید در سال 2019 توسعه داده بودند، می فروشد.
داشبوردها از ده ها فروشنده نرم افزار BI دیگر، از جمله متخصصان داشبورد و تجسم داده ها مانند Dasheroo، Databox، Datapine، Geckoboard، Grow، iDashboards، InfoCaptor، Klipfolio و Target Dashboard نیز در دسترس هستند. محصولات ارائه شده توسط این شرکت ها به کاربران امکان می دهد تا داده های KPI را از پایگاه های داده عملیاتی، برنامه های کاربردی تجاری، ابزار های تجزیه و تحلیل وب و سایر منابع به داشبورد بکشند. اغلب بدون نیاز به کد نویسی.
برخی از فروشندگان هوش تجاری (BI) – به عنوان مثال، Tableau و Microsoft با پلتفرم Power BI خود – از سطوح مختلف مجوز محصول پشتیبانی می کنند. برخی از کاربران در یک سازمان می توانند مجوزی دریافت کنند که به آن ها امکان ایجاد، انتشار و اشتراک گذاری داشبورد را می دهد، در حالی که برخی دیگر مجوزی ارزان تر فقط برای مشاهده دارند که شامل تجزیه و تحلیل داده ها و قابلیت های طراحی داشبورد نمی شود.
داشبورد ها همچنین در بسیاری از برنامه های تجاری مانند نرم افزار های مالی، منابع انسانی و مدیریت پروژه قرار گرفته اند. این داشبورد ها همچنین به کاربران تجاری این امکان را می دهد تا KPI ها را مشاهده کنند و داده ها را در همان برنامه ای که برای انجام کارشان استفاده می کنند، بدون نیاز به تغییر به هوش تجاری (BI) یا ابزار گزارش دهی جداگانه تجزیه و تحلیل کنند.
تاریخچه و تکامل داشبورد های هوش تجاری
اولین داشبورد ها در دهه 1970 به عنوان بخشی از سیستم های پشتیبانی تصمیم، پیشروی ابزارهای مدرن هوش تجاری (BI) که برای استفاده توسط مدیران شرکت ها و کسب و کار طراحی شده بودند، ایجاد شدند. داشبوردهای اولیه معمولاً ثابت بودند و شامل نمودار ها و گرافیک های نسبتاً ساده، از جمله شماره گیر ها و نشانگر هایی مشابه آنچه روی داشبورد خودرو ها بود، برای نشان دادن وضعیت KPI های عملیاتی بود.
داشبورد ها همچنین یکی از ویژگی های اصلی در سیستم های اطلاعات اجرایی بودند، یک فناوری پیشرفته تر تجزیه و تحلیل داده ها و گزارش دهی که در دهه ۱۹۸۰ توسعه یافت. در آن روز ها، آن ها را معمولاً داشبوردهای اجرایی می نامیدند، اصطلاحی که امروزه هنوز برای اشاره به داشبوردهای مدیریتی (داشبورد های هوش تجاری (BI)) که برای مدیران عامل و سایر مدیران C-suite ساخته شده اند، استفاده می شود.
در دهه 1990، داشبورد ها شروع به تبدیل شدن به ابزار های کاربردی تر و گسترده تر کردند که با ظهور نرم افزار هوش تجاری (BI) انبار های داده و موتور های پردازش تحلیلی آنلاین که با هم انواع برنامه های کاربردی تجزیه و تحلیل داده را که سازمان ها می توانستند به کار گیرند، گسترش دادند. معرفی Self-Service BI و ابزار های تصویر سازی داده در اواسط دهه 2000 امروزی شد و کاربران نهایی بیشتری را قادر ساخت تا داشبوردهای مدیریتی (داشبورد های هوش تجاری (BI)) را طراحی و منتشر کنند.برای داشتن یک بینش حرفه ای در جهت تصمیم گیری آگاهانه و برنامه ریزی استراژیک داشبورد مدیریتی خود را از شرکت برنامه نویسی و طراحی سایت در کرمان اسپرلوس بخواهید.
نظرات
- آخرین مقالات